Szívférgesség

Manapság egyre több forrásból lehet hallani a Magyarországon is megjelenő,eddig egzotikusnak tartott kórokozókról. Ráadásul külföldi nyaralásainkra egyre többen visszük magunkkal kedvenceinket, így nagyobb esélyük van, hogy olyan kórokozókkal találkozzanak, amelyekről eddig nem,vagy csak alig hallottunk.

Ezek közül az egyik a szív- és bőrférgek által okozott fertőzöttség. A két féregfaj igen közeli rokonságban áll egymással és mindkettő terjesztésében a szúnyogok szerepe elsődleges. A fertőzött állatból történő vérszívás után egy újabb szúrással ezeket a kórokozókat kedvencünkbe, vagy akár belénk, emberekbe is beolthatják. A fertőzés szempontjából tehát a kutyához, macskához hasonlóan az ember is veszélyeztetett. Fontos különbség azonban, hogy amíg a bőrférgesség csak a bőrben okoz ártalmatlan elváltozásokat (kis csomók jelennek meg a bőrön, amelyekből a felnyitást követően férgek ürülnek), addig a másik súlyos szívbetegséghez hasonlatos elváltozásokat is okozhat a betegség késői szakaszában (mint például nehézlégzés, fulladás) és kedvencünk elhullását is okozhatja.

A-szívférgesség-terjedése-újlogo

A-szívférgesség-terjedése-újlogo

Ezen férgek jelenléte a szervezetben akár hónapokon át rejtve maradhat, mert sok esetben hosszú, tünetmentes időszak előzi meg a betegség kialakulását. Gyakori, hogy más okból végzett vérvizsgálat mellékleleteként derül fény a féreglárvák jelenlétére a vérben. Természetesen már léteznek olyan gyorstesztek, melyek néhány csepp vérből pár perc alatt kimutatják, hogy állatunk hordozza-e a veszélyes féreg lárváit.

Jelenleg hazánkban a két kórkép közül szerencsére egyenlőre még a kevésbé komoly károkat okozó bőrférgesség a gyakoribb. Ennél a fertőzésnél a férgek által okozott csomók sebészi eltávolítására szükség lehet, azonban maradandó károsodástól nem kell tartanunk.

A szívférgesség esetében, ha az állat már tüneteket mutat, az esetek többségében késő megkezdeni az egyébként is kétes kimenetelű gyógykezelést. Ekkor épp a gyógykezelés hatására elpusztuló férgek okozhatnak súlyos tüneteket, akár halált is.

A védekezés legfontosabb pillére éppen ezért a megelőzés. Védhetjük kedvenceinket a szúnyogokkal szemben bizonyos spot-on (rácsepegtetőoldat) készítménnyel, vagy nyakörvvel, de speciálisan a szívféreg elleni védelemről is gondoskodhatunk spot-on készítménnyel vagy szájon át adható tablettával is. Ezen készítmények esetleges kombinálása széleskörű védelmet biztosíthat állataink számára, és ezzel együtt a körülöttük élő emberek számára is. Fontos kiemelni még egyszer, hogy amennyiben egy szívférgességet hordozó állatból vért szívó szúnyog embert csíp,természetesen átoltja a kórokozó lárváit, és így mi magunk is megbetegedhetünk.

 

Hozzászólások lezárva.