A kullancsokról

Te mit tudsz a kullancsokról?

A kullancsok okozta betegségek igen komolyak, életveszélyesek is lehetnek, ezért egy felelős gazdi alapvető feladata a védekezés. A tévhitek miatt sokan nem is veszik igazán komolyan a megelőzést. Fontos azonban tudni, milyen veszélyeket hordoz egy-egy kullancsfertőzés, milyen betegségeket terjesztenek ezek az élősködők, ha nincs erről elég információd, kérdezd állatorvosodat!

Mi most a leggyakoribb urban legend-ek eloszlatására törekszünk.

1. Áh, csak tavasztól őszig kell védekezni a kullancsok ellen!

Az enyhe időjárás miatt fagymentes zugokban a természetben is átvészelik a telet, a városokban méginkább, ezért egész évben szükséges a megelőzés.

2. Csak erdőben, kiránduláskor találkozhatunk kullancsokkal, oda meg úgyse megyünk.

A kullancsok fűszálakról vagy cserjékről „támadnak”, ezért nemhogy erdő, de még egy fa sem kell a kertbe, hogy kedvencünk veszélyben legyen! Ráadásul otthon a kertünkben is előfordulhatnak kullancsok, akár mi magunk, akár a madarak, sünök behozzák, szóval nincs olyan, akinek ne kellene védekeznie!

3. A legnagyobb baj, ha eltávolításkor beszakad a kullancs feje!

Ez koránt sem akkora probléma, mint amekkora ijedtség kíséri. A bent maradt részt a szervezet kisebb gyulladásos reakció folytán elhatárolja az ép szövettől, majd kilöki magából. Az egyetlen dolog, amire oda kell figyelni a kullancs eltávolításakor, hogy ne nyomogassuk a potrohát, mert azzal mi magunk fecskendezhetjük a kutyánkba a kórokozókat.

4. A kullancs elleni szerek egyfajta „védőburkot” képeznek az állat körül, így a közelébe sem mennek az élősködők.

Nem, ezek a készítmények nem így működnek. A kullancs az adott szerrel való érintkezéskor , a vérszívás során szervezetébe kerülő méregtől pusztul el, és hullik le/ki kedvencünkből. Néha előfordulhat, hogy az elhullott, összeszáradt kullancs bent marad a kutyában, ez nem a szer hatékonytalanságát bizonyítja, csupán nem volt „ideje” távozni a méreggel érintkezett kullancsnak.

5. Ha a gyufa fejét odatartjuk a kullancshoz, az magától kimászik, mert nem szereti a foszfor szagát.

Hmm, a manapság gyártott gyufákban már nincs is foszfor…de ugyanígy butaság, sőt káros is lehet az olajjal, vazelinnel, parfümmel való bekenés, mert a fuldokló kullancs ilyenkor beleöklendezi az addig elfogyasztott vért, vele pedig a kórokozókat.

+1. A kullancsot az óramutató járásával megegyező irányban (vagy épp ellentétesen…attól függ ki hogyan jegyezte meg) kell tekergetni, mert csak így jön ki. 

A kullancs nem egy menetes csavar, nem kell semmilyen irányban potrohát nyomorgatva, a feszülten koncentrálva tekergetni, mert szintén a kullancs öklendezése, és fertőzés lesz az eredménye. Rengeteg helyen megvásárolhatók már a különböző kullancs eltávolítására alkalmas eszközök. Ezekkel gyakorlatilag bármilyen méretű kullancs eltávolítható, mindenki megtalálhatja közöttük a számára a legkényelmesebben használhatót.

Ne felejtsétek el:

  • 100%os készítmény nem létezik, a legnagyobb körültekintés mellett is megtapadhat kedvencünkön egy-egy kullancs, ezért elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés!
  • az áruházakban kapható, többnyire színes és illatos nyakörvek és egyéb porok, stb többsége SEMMILYEN kullancsellenes hatással nem rendelkezik. A valóban hatásos anyagot tartalmazó szerek ugyanis gyógyszernek minősülnek, s csak szakember árusíthatja (állatpatika, állatorvos, egyes állati áruházak).
  • az elterjedőben lévő ultrahangos riasztók és bionyakörvek, szerek hatékonyságát –egyelőre- semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolta…

Védekezni nem olcsó, de sajnos, egy felelős állattartó nem dönthet a pénztárcája alapján. Figyeljünk oda, hogy időben cseréljük a nyakörvet vagy csöpögtessünk új cseppet, és emellett is rendszeresen ellenőrizzük át kedvencünk bundáját.

Ha bármi jele van, hogy kutyánkat megcsíphette egy fertőzött kullancs, azonnal keressük fel vele az állatorvosunkat!

 

dr. Radványi Anikó, állatorvos

Hozzászólások lezárva.