Fogproblémák

A gazdik sokszor nem is tulajdonítanak különösebb figyelmet annak, hogy kedvencüknél fogkövességet állapít meg az állatorvos, pedig ez nem pusztán esztétikai probléma. A fogkő kialakulását és növekedését az egyedi hajlamon kívül a táplálkozási szokások és a táplálék minősége is jelentősen befolyásolja. Nem is gondolnánk, hogy a főtt, darabolt, pépesített, leveses ételek, konzerv tápok választásával csökken kutyánknál a fogfelszín öntisztulásának lehetősége.

Tisztázzunk néhány alapfogalmat!

Mi is az a fogkő?

A fogkő elhelyezkedhet az íny felett és az íny alatt is.  Az ínygyulladás és a  fogágybetegség elsődleges okozója az íny alatti foglepedék.  A fogkő egy  elmeszesedett foglepedék, mely a foglepedékben lévő kálcium-sók kicsapódásával, majd a teljes foglepedék elmeszesedésével jön létre. A fogkő a foghoz igen erősen tapad, felületét mindig el nem meszesedett foglepedék fedi.

Honnan vehetjük észre, hogy kedvencünk fogköves?

Enyhe-közepes fokú fogkövességnél az állat válogatóssá válik, bizonyos ételtipusokat (főleg a kemény, komolyabb rágást igénylő ételeket) visszautasítja, lehelete bűzös. Egyedi hajlam alapján társulhat hozzá ínygyulladás is. A fogköves állat gyakran nyálzik, lassan eszik, nehezen és nem szívesen rág, a darabos és száraz ételféleségeket gyakran nem fogadja el, feltűnő az ilyen állatok émelyítően büdös szájszaga.

A folyamat előrehaladtával az íny begyullad, és a növekvő fogkő megbontja a fog és az íny közötti összeköttetést, periodontitis alakul ki. Az állat szája gyakorlatilag rohad, a táplálékfelvétel egyre fájdalmasabbá, a szájszag egyre bűzösebbé válik, még jobban nyáladzani kezd. Sokszor az állat éhesen, jókedvűen jelentkezik az ételért, de a fájdalom miatt mégis elutasítja azt.  Ez elég ijesztően hangzik, ám tudni kell, hogy ez még csak a kisebb probléma! A szájban elszaporodó baktériumok számos faja ugyanis képes bejutni a véráramba, és különböző szervekben (máj, vese, szív, tüdő) gennyes-gócos elváltozásokat idézhet elő, ami akár kedvencünk halálát (vagy élettartamának megrövidülését is) okozhatja.

Hogyan előzhetjük meg a fogkövesség kialakulását?

Az első és legfontosabb, hogy kedvencünk előtt ne legyen folyamatosan étel, hiszen így folyamatosan zajlik a bomlási folyamat a fogak között rekedt maradékban. Az etetési idők szigorú betartásával (ha meghatározott idő alatt nem eszi meg, elveszem) még a legválogatósabb kutya is hamar megtanulja, hogy ha adnak, enni kell. A mindennapi táplálásra legjobb választás a jó minőségű száraztáp, melyekben a speciális anyagokkal bevont szemek rágása csökkenti a fogkő kialakulásának lehetőségét. A kutya fogainak tisztán tartására jó módszer a rendszeresen adott műcsontok, kemény kutyakekszek, rágókák rendszeres beiktatása. Jó szolgálatot tehetnek az elterjedőben lévő kutyafogkefék és fogkrémek is, melyek használatához már kölyökkorban érdemes hozzászoktatni kedvencünket. A lustább, rágcsálni nem szerető ebeknek pedig léteznek táplálékhoz, vízhez keverhető készítmények, melyek kissé megváltoztatják a nyál összetételét, ezáltal csökkentik a plakk-képződés lehetőségét. Vannak azonban olyan kutyafajták (yorkie, westie, uszkár), amelyeknél a nagyfokú hajlam miatt a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is gyakran/gyorsabban kialakul a fogkövesség.

Ha már kialakult a fogkövesség…

A kialakult fogkövet már csak altatásban végzett ultrahangos fogkőeltávolítással lehet megszűntetni. Sokan mindenféle házi praktikákkal megpróbálják a meglévő fogköveket lepattintgatni, nem is sejtve azt, hogy ezzel csak súlyosbítják az amúgy sem rózsás helyzetet. Ugyanis az ínyszél alatt megbúvó fogkő az, ami az igazi problémát okozza, ráadásul, ha túlságosan nagy elánnal próbálkoznak, a koronát is megsérthetik, mellyel csak újabb problémát generálnak. Sokan idegenkednek a gondolattól, hogy „csak” emiatt bealtassák kedvencüket, félnek az altatás veszélyeitől, és attól tartanak, ez megrövidítheti kedvencük életét. A korszerű altatószerekkel azonban ma már az idős vagy beteg kutyák is biztonságosan altathatók.

Egy elhanyagolt fogkövesség nagyságrendekkel nagyobb veszélyt jelenthet kedvencünkre, mint az altatás.

Figyeljünk tehát kutyánk étkezési szokásaira, viselkedésére, szájhigiéniájára, és azonnal keressük fel állatorvosunkat, ha fogkőre gyanakszunk!

dr. Radványi Anikó, állatorvos