Fogproblémák

A gazdik sokszor nem is tulajdonítanak különösebb figyelmet annak, hogy kedvencüknél fogkövességet állapít meg az állatorvos, pedig ez nem pusztán esztétikai probléma. A fogkő kialakulását és növekedését az egyedi hajlamon kívül a táplálkozási szokások és a táplálék minősége is jelentősen befolyásolja. Nem is gondolnánk, hogy a főtt, darabolt, pépesített, leveses ételek, konzerv tápok választásával csökken kutyánknál a fogfelszín öntisztulásának lehetősége.

Tisztázzunk néhány alapfogalmat!

Mi is az a fogkő?

A fogkő elhelyezkedhet az íny felett és az íny alatt is.  Az ínygyulladás és a  fogágybetegség elsődleges okozója az íny alatti foglepedék.  A fogkő egy  elmeszesedett foglepedék, mely a foglepedékben lévő kálcium-sók kicsapódásával, majd a teljes foglepedék elmeszesedésével jön létre. A fogkő a foghoz igen erősen tapad, felületét mindig el nem meszesedett foglepedék fedi.

Honnan vehetjük észre, hogy kedvencünk fogköves?

Enyhe-közepes fokú fogkövességnél az állat válogatóssá válik, bizonyos ételtipusokat (főleg a kemény, komolyabb rágást igénylő ételeket) visszautasítja, lehelete bűzös. Egyedi hajlam alapján társulhat hozzá ínygyulladás is. A fogköves állat gyakran nyálzik, lassan eszik, nehezen és nem szívesen rág, a darabos és száraz ételféleségeket gyakran nem fogadja el, feltűnő az ilyen állatok émelyítően büdös szájszaga.

A folyamat előrehaladtával az íny begyullad, és a növekvő fogkő megbontja a fog és az íny közötti összeköttetést, periodontitis alakul ki. Az állat szája gyakorlatilag rohad, a táplálékfelvétel egyre fájdalmasabbá, a szájszag egyre bűzösebbé válik, még jobban nyáladzani kezd. Sokszor az állat éhesen, jókedvűen jelentkezik az ételért, de a fájdalom miatt mégis elutasítja azt.  Ez elég ijesztően hangzik, ám tudni kell, hogy ez még csak a kisebb probléma! A szájban elszaporodó baktériumok számos faja ugyanis képes bejutni a véráramba, és különböző szervekben (máj, vese, szív, tüdő) gennyes-gócos elváltozásokat idézhet elő, ami akár kedvencünk halálát (vagy élettartamának megrövidülését is) okozhatja.

Hogyan előzhetjük meg a fogkövesség kialakulását?

Az első és legfontosabb, hogy kedvencünk előtt ne legyen folyamatosan étel, hiszen így folyamatosan zajlik a bomlási folyamat a fogak között rekedt maradékban. Az etetési idők szigorú betartásával (ha meghatározott idő alatt nem eszi meg, elveszem) még a legválogatósabb kutya is hamar megtanulja, hogy ha adnak, enni kell. A mindennapi táplálásra legjobb választás a jó minőségű száraztáp, melyekben a speciális anyagokkal bevont szemek rágása csökkenti a fogkő kialakulásának lehetőségét. A kutya fogainak tisztán tartására jó módszer a rendszeresen adott műcsontok, kemény kutyakekszek, rágókák rendszeres beiktatása. Jó szolgálatot tehetnek az elterjedőben lévő kutyafogkefék és fogkrémek is, melyek használatához már kölyökkorban érdemes hozzászoktatni kedvencünket. A lustább, rágcsálni nem szerető ebeknek pedig léteznek táplálékhoz, vízhez keverhető készítmények, melyek kissé megváltoztatják a nyál összetételét, ezáltal csökkentik a plakk-képződés lehetőségét. Vannak azonban olyan kutyafajták (yorkie, westie, uszkár), amelyeknél a nagyfokú hajlam miatt a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is gyakran/gyorsabban kialakul a fogkövesség.

Ha már kialakult a fogkövesség…

A kialakult fogkövet már csak altatásban végzett ultrahangos fogkőeltávolítással lehet megszűntetni. Sokan mindenféle házi praktikákkal megpróbálják a meglévő fogköveket lepattintgatni, nem is sejtve azt, hogy ezzel csak súlyosbítják az amúgy sem rózsás helyzetet. Ugyanis az ínyszél alatt megbúvó fogkő az, ami az igazi problémát okozza, ráadásul, ha túlságosan nagy elánnal próbálkoznak, a koronát is megsérthetik, mellyel csak újabb problémát generálnak. Sokan idegenkednek a gondolattól, hogy „csak” emiatt bealtassák kedvencüket, félnek az altatás veszélyeitől, és attól tartanak, ez megrövidítheti kedvencük életét. A korszerű altatószerekkel azonban ma már az idős vagy beteg kutyák is biztonságosan altathatók.

Egy elhanyagolt fogkövesség nagyságrendekkel nagyobb veszélyt jelenthet kedvencünkre, mint az altatás.

Figyeljünk tehát kutyánk étkezési szokásaira, viselkedésére, szájhigiéniájára, és azonnal keressük fel állatorvosunkat, ha fogkőre gyanakszunk!

dr. Radványi Anikó, állatorvos

40,213 Comments:

 1. Visszajelzés:Pressure Washing Dallas TX

 2. Visszajelzés:nonbinary

 3. Visszajelzés:Window Repair Roseland

 4. Visszajelzés:Pressure Washing San Antonio TX

 5. Visszajelzés:Medical Waste Disposal – The Definitive Guide

 6. very handful of sites that happen to become in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out

 7. Visszajelzés:Sacramento compounding pharmacy homone therapy pregnancy

 8. Visszajelzés:Sacramento compounding pharmacy homone therapy pregnancy

 9. Visszajelzés:how to get followers on instagram

 10. Visszajelzés:Mental Math

 11. Visszajelzés:Ottawa personal injury attorneys

 12. Visszajelzés:Professional IT services Austin

 13. Visszajelzés:Hip Hop/Rap

 14. Visszajelzés:Rastafarian

 15. Visszajelzés:llaveros para hotel

 16. Visszajelzés:managed services austin

 17. Visszajelzés:mental math videos

 18. Visszajelzés:mental math tutorials

 19. please stop by the sites we comply with, including this 1, because it represents our picks in the web

 20. Visszajelzés:Laser hair removal nyc

 21. Visszajelzés:stocksmentor

 22. although web sites we backlink to beneath are considerably not connected to ours, we really feel they’re truly worth a go via, so possess a look

 23. Visszajelzés:http://dbwritingservices.com/plagiarism-in-your-homework/

 24. Visszajelzés:low carb vodka

 25. Visszajelzés:low calorie vodka

 26. below you will find the link to some websites that we consider you must visit

 27. Visszajelzés:Employment attorney

 28. we came across a cool web-site which you could possibly love. Take a search in the event you want

 29. Visszajelzés:Karate for kids

 30. Every the moment inside a though we choose blogs that we read. Listed below are the most current websites that we opt for

 31. Visszajelzés:free recharge

 32. Visszajelzés:texting apps

 33. one of our guests a short while ago suggested the following website

 34. Visszajelzés:Franchise Templates

 35. Visszajelzés:batik air

 36. Visszajelzés:tiket flight

 37. the time to study or pay a visit to the material or web pages we have linked to below the

 38. Visszajelzés:comprar seguidores twitter

 39. Visszajelzés:comprar seguidores twitter

 40. Visszajelzés:thornhill locks change

 41. Visszajelzés:locksmith thornhill ontario

 42. Visszajelzés:Toys

 43. please take a look at the web-sites we follow, such as this one particular, because it represents our picks through the web

 44. Visszajelzés:logo design brisbane

 45. Visszajelzés:freelance illustrator

 46. Visszajelzés:freelance illustrator

 47. Visszajelzés:http://www.getjealous.com/aazuradithea/journal/4460244/paint-roller-extenter.html

 48. Visszajelzés:chandelier bulb reacher

 49. Visszajelzés:goniophotometer price

 50. Visszajelzés:Advanced Warfare

Vélemény, hozzászólás?